Източник: Дневник, снимка: Община ВарнаСпекулации по отношение на информираността - така

...
Източник: Дневник, снимка: Община ВарнаСпекулации по отношение на информираността - така
Коментари Харесай

Дневник: Кметът на Варна омаловажи замърсяването на залива с фекални води, защото и преди било така

Източник:  " Дневник ", фотография: Община Варна

Спекулации във връзка с информираността " - по този начин варненският кмет Иван Портних дефинира рецензиите към дейностите на администрацията му, откакто стана известно, че в продължение на най-малко 9 месеца тя не е уведомила жителите за тежко замърсяване на Варненското езеро.

То се дължи на прекратена канализационна тръба, от която по данни на екоинспекцията във Варна в езерото  всеки ден се изливат по 8.3 хиляди куб. м фекални води  от градския регион Аспарухово и кв. " Галата " с над 27 хиляди души население.

Според следствие на " Дневник "  общинската администрация във Варна е била осведомена за повредата най-късно на 20 август м.г. - в разгара на туристическия сезон, само че не е уведомила жителите за това. Подготовка за ремонт на тръбата са били подхванати едвам през март - април т.г., като се чака те да приключат най-рано през юли.

Портних, който мълча в продължение на повече от два месеца,  откакто казусът стана публично притежание през изявления в медиите, през вчерашния ден даде конференция, на която в общи линии омаловажи тежкия проблем.

На въпроса дали има заплаха нечистата вода да доближи до плажовете в разгара на летния сезон той отговори: " Не желая да задавам въпроса, който се задава: " А преди този момент какво е било? Преди да я има тръбата? " ". Според него казусът бил преекспониран. " Преди да се направи ремонт на градската пречиствателна станция,  нали се сещате какво се е случвало,  попита той публицистите. Преди да се създадат колекторно-помпените станции на Св. Константин и Елена - също се сещате какво се е случвало. Преди дълбоководното заустване на Златни пясъци - също се сещате какво се случвало. Затова тематика има, само че всички институции вършат замервания и надзор и при определяне вероятно на разминаване в индикаторите те навреме ще реагират ", сподели Портних.

Подобни изказвания обаче не регистрират повишаването на популацията на регион Аспарухово, кв. " Галата " и вилните зони към тях през последните 10 години.

Един от акцентите в  спешната конференция на варненския кмет  беше обяснението, че планът по пркарването на тръбата през Варненското езеро е изпълнен, преди той да стане кмет на града. Скъсаният водопровод бил пуснат в употреба през 2011 година, а първата му копка била направена през април 2009 година " Това не е нов водопровод и когато се е изграждал  аз не съм бил кмет - да е ясно изнапред ",  сподели кметът на Варна.

Той разяснява и тематиката със сателитните фотоси на варненския залив след замърсяването, оповестени от профилираното електронно издание maritime.bg и " Дневник ". На тях, както и на фотография, направена с дрон, се виждаше  целият обсег на замърсяването, маркиран от фитопланктон,  цъфнал прибързано в резултат на спешната обстановка с канализационната тръба.

По време на конференцията си Портних сподели фотоси на морето южно от Варна и към н. Калиакра, като разяснява, че и там имало разцвет и цветовете от планктона били сходни. За присъствалите на конференцията обаче остана неразбираемо по какъв начин вероятно сходно замърсяване в двата посочени региона вършат това във Варненското езеро по-приемливо?

" Тъмните цветове на фотосите не са фекални води, сподели Портних. Преди цъфтежа никаква разлика в цвета на водата нямаше макар повредата ", сподели още той. Сателитните фотоси, с които " Дневник " разполага, обаче опровергават изцяло думите му (виж в края на статията). Те са от 15 април, 2 и 12 май. На тях ясно се вижда разликата в цвета на водата в езерото, настъпила със стоплянето на времето, както и навлизането й в акваторията на варненското пристанище и залива в средата на месеца.

 

Сателитните фотоси демонстрират също, че цъфналият поради замърсяването фитопланктон е заел целия размер на езерото. А това опровергава и друго изказване на Портних от днешната му конференция.

 

Според него причина за

 

изхвърлените по брега на езерото тоновете мъртва

 

риба през вчерашния ден не била скъсаната канализационна тръба. " Това, което ще настояваме изрично, е, че сега констатирането на рибата, която е умряла, е в регион надалеч от въпросната тръба. Почти е ясно, че не е от тръбата, а има някаква друга причина ", сподели кметът на Варна. Според него това се случвало всяка година и аргументите били постоянно разнообразни.

Нито през последните седем години, в които Портних е кмет на Варна обаче, нито преди този момент локалната администрация е уведомила жителите за замърсяване на водата в езерото и възможна заплаха при изразходване на риба, миди и скариди, уловени в него.

Община Варна популяризира фотоси от почналите ремонтни работи на прекъснатия водопровод. Според информацията, обявена от Портних, казусът, объркващ работата, бил корабното придвижване, поради което водолазите можели да работят единствено в избрани часове. Те обаче имали цялостна подготвеност за рабата и през нощта.

Общината съди гръцкото сдружение Sfelinos,

спечелило публичната поръчка на Министерството на околната среда и водите за полагане на тръбата, защото все още на повредата - евентуално през лятото на м.г., тя към момента е била в гаранционен период, сподели Портних. Той обаче не се ангажира със период за привършване на ремонта.

На конференцията стана ясно също, че към момента няма резултати от пробите на водата в езерото, които взеха Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна, и Басейнова дирекция.

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР